Composable Infrastructure

Whitepaper: Wat komt er na hyperconverged?

Wat komt er na hyperconverged?

De volgende generatie infrastructuren: flexibel en geautomatiseerd

De wereldwijde IT-markt verandert in gestaag tempo, vaak aangezet door nieuwe ontwikkelingen of behoeften van de business. De traditionele business ontwikkelt zich steeds meer tot een ideeëneconomie, waarin er een behoefte is om met IT sneller te kunnen schakelen. Meer applicaties worden uitgerold en aangeboden in de Cloud. In het hybride applicatielandschap dat daardoor ontstaat worden on-premise applicaties gecombineerd met Software as a Service (SaaS) applicaties. Door deze verschuiving veranderen ook de eisen aan het on-premise datacenter.

Het liefst wil je een infrastructuur waarbij zowel de traditionele bedrijfsapplicaties als nieuwe wendbare cloudapplicaties ondersteund worden. Door deze traditionele bedrijfsapplicaties (ook wel legacy-applicaties genoemd), is het voor veel bedrijven lastig om afscheid te nemen van hun on-premise infrastructuur. Veel bedrijven in de markt kiezen voor een hyperconverged-oplossing om hun IT een boost in flexibiliteit te geven: hyperconverged is een goede basis voor een eenvoudig en schaalbaar beheer. Maar kan het nóg slimmer en nóg flexibeler? Is er een infrastructuur die volledig voldoet aan de vereisten van de opkomende ideeëneconomie?

In deze whitepaper lees je welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van IT-infrastructuren. Ben je klaar voor de volgende stap na hyperconverged?

De opkomst van de ideeëneconomie

Bedrijven zien steeds meer wat er allemaal mogelijk is met nieuwe technologieën en applicaties en willen daarmee steeds sneller vooruit. Is er een nieuw plan ontstaan, dan wil een bedrijf daar liever vandaag dan morgen mee aan de slag. Daarom ontstaan er in deze zogenaamde ideeëneconomie steeds meer aanvullende tools om bedrijfsprocessen sneller, makkelijker en efficiënter in te richten. Disruptieve uitwerkingen hiervan zetten de markt soms op zijn kop, denk maar eens aan de productiemarkt die versteld stond van de mogelijkheden met 3D-printers. Om dan in dat geval niet achter te gaan lopen op de concurrentie, is het belangrijk dat u snel kunt schakelen om nieuwe applicaties te ontwikkelen en implementeren.

“Is uw huidige IT-omgeving klaar om snel in te spelen op nieuwe ideeën?”

Voor organisaties vallen bedrijfsapplicaties nu te verdelen in twee categorieën:

Traditionele cloudapplicaties:
Stabiele programma’s die gepland worden uitgerold voor de lange termijn. Dit is de standaardsoftware waar men vaak jaren mee werkt, bijvoorbeeld ter ondersteuning van specifieke bedrijfsprocessen.

Nieuwe cloudapplicaties:
Deze hebben een veel meer flexibele en veranderlijke aard en spelen in op een al dan niet tijdelijke vraag.

De ideeëneconomie zorgt ervoor dat er steeds meer druk op de bedrijfs-IT komt te liggen. Je hebt je vast al de vraag gesteld of jouw huidige IT-omgeving hier klaar voor is. Het laatste wat je wil is stilstand van de bedrijfsontwikkeling, omdat je tegengehouden wordt door je infrastructuur.

Traditioneel, converged en hyperconverged

Momenteel beschikken de meeste bedrijven over één van deze drie verschillende oplossingen. Ten eerste is er het traditionele datacenter. Deze bezit een vrij statische infrastructuur, bestaande uit verschillende silo’s met server-, storage- en netwerkresources. Aangezien deze oplossingen voornamelijk hardware-based werken, is het uitrollen van nieuwe resources niet dynamisch. Dit maakt de oplossing minder geschikt voor een economie waarin snel schakelen vereist is. Een stap vooruit in flexibiliteit is de veelgebruikte converged-oplossing.

Converged integreert deze silo’s op voorhand met elkaar. Dat neemt al wat van de complexiteit in het beheer weg, maar de werkmethode berust nog steeds voornamelijk op een aantal (voorgeconfigureerde) hardwarecomponenten. Opschaling van resources gebeurt nog steeds hardware-matig, wat niet de flexibiliteit levert die de ideeëneconomie vraagt. Hyperconverged gaat daarin verder. Het biedt een virtueel beheer van het datacenter en de geïntegreerde resources; de fluid IT.
Dit maakt het beheer en het toewijzen van resources sneller en makkelijker, wat zorgt voor meer flexibiliteit bij het uitrollen van nieuwe applicaties.

Hoe flexibel is hyperconverged?

Hyperconverged wordt op dit moment gezien als een flexibele datacenteroplossing. Maar hoe flexibel is hyperconverged? Bij hyperconverged-systemen zijn storage, server en netwerkresources gekoppeld binnen één systeem en kunnen deze software-based beheerd worden. Een struikelblok is echter dat deze componenten nog wel op hardware draaien, met alle beperkingen die daarbij horen. Er zit bijvoorbeeld nog steeds een maximum aan het aantal nodes per cluster. Bij het bereiken van dit maximum, moet er een extra cluster worden opgebouwd om de resources alsnog op te schalen.
Er is weliswaar sprake van enige mate van fluid IT, maar is het voldoende voor de mate van flexibiliteit die de toekomst vraagt?

Software-defined everything met composable

De volgende generatie infrastructuren noemen we composable infrastructuur. Deze software-defined everything infrastructuur gaat nog een stapje verder dan hyperconverged. Het biedt software-based server-, storage- en netwerkcomponenten waardoor resources nóg makkelijker worden toegewezen. Zo biedt deze oplossing je volledige fluid IT. Hardware en software worden in de composable infrastructuur ingericht als één geheel. Zo worden alle resources in jouw IT-omgeving daadwerkelijk softwaredefined geregeld en beheerd. Een composable infrastructuur is code-based. Dat betekent dat bij het opschalen van bijvoorbeeld server of storage, je slechts één code hoeft te creëren, in plaats van een extra hardware-based oplossing te koppelen. Het toewijzen van extra resources is dus zo gebeurd.

De voordelen van composable ten opzichte van hyperconverged

Composable biedt in tegenstelling tot een hyperconverged-oplossing een hoge mate van automatisering. Nieuwe applicaties worden hierdoor eenvoudig geïmplementeerd en automatisch geconfigureerd. Dit komt uw bedrijfsprocessen ten goede, omdat systeembeheerders sneller aan de slag kunnen met het ontwikkelen en implementeren van applicaties. Het uitrollen van verschillende resources is bijvoorbeeld volledig geautomatiseerd: met slecht één druk op de knop wijs je nieuwe serverstorage- of netwerkcomponenten toe. Daar zit ook een tweede voordeel van de composable infrastructuur ten opzichte van hyperconverged. Wanneer je de resources niet meer nodig hebt, stoot je deze dankzij de software-based oplossing gemakkelijk weer af.
Ter illustratie: bij een omgeving die je tijdelijk lanceert voor een evenement, waarbij piekmomenten plaatsvinden met veel gebruikers, kun je tijdelijk de resources uitbreiden. Wanneer deze na het evenement niet meer nodig zijn, breng je deze ook eenvoudig weer naar beneden.

Software-defined everything en security

Het is een heersende gedachte dat een on-premise infrastructuur sterker beveiligd is. Het daadwerkelijk in de organisatie aanwezig hebben van het datacenter geeft vaak het gevoel dat je de beveiliging meer in de hand hebt dan wanneer je software-defined werkt. Niet is minder waar: een composed infrastructuur biedt uitstekende mogelijkheden tot een waterdichte security. Door het code-based werken is het juist makkelijker uw beveiliging centraal te regelen.

De stap naar composable

Vooruitdenkend aan de veelzijdigheid aan mogelijkheden in de toekomst is een composable infrastructuur een logisch antwoord op de ideeëneconomie. Het verdelen van resources en het uitrollen van nieuwe applicaties wordt bedrijven hiermee zo makkelijk mogelijk gemaakt.

Wanneer je overweegt om met een innovatie als composable te starten, komt er natuurlijk veel meer bij kijken dan slechts het implementeren van een datacenteroplossing. Het is belangrijk dat je een IT-partner kiest die veel expertise heeft, maar daaromheen ook goede dienstverlening biedt. Die dienstverlening begint al vanaf het vervangingstraject van de huidige infrastructuur. Je maakt hierin de afweging welke kant je op wilt met bedrijf en dus ook de IT. Heb je behoefte aan een hardware-based, hybride, of volledige cloud-based structuur? Je doet er goed aan om samen met jouw IT-partner een roadmap op te stellen, zodat je samen de stip op de horizon bepaalt. Hierin is het ook belangrijk om te kijken naar het applicatielandschap. Veel IT-beheerders hebben te kampen met forse en snelle applicatiegroei, en dan is het prettig als je samenwerkt met gespecialiseerde engineers die je kunnen helpen om de composable infrastructuur tot een succes te maken.

Bron: www.transformyourit.com

Waarom Socia?

Voor elk budget bieden wij de best passende oplossing

Je eigen accountmanager voor al je ICT-vraagstukken

Certificeringen bij de bekende ICT-fabrikanten

Klantenservice op werkdagen van 08:00 tot 20:00

Meer dan 15 jaar ervaring

Vaste prijs voor elke dienst

Vakbeurzen

Je kent ons van

BNR Nieuwsradio en Radio 538

Je kent ons van

De Junkyardrace

Je kent ons van

Mud Masters

Je kent ons van

Klant of geen klant. Wij helpen je graag weer op weg!

Eerste hulp bij ICT problemen

Facebook, LinkedIn en YouTube

Volg ons op Social Media

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op