Hybride

Whitepaper: De belangrijkste factoren bij de realisatie van een hybride infrastructuur

De belangrijkste factoren bij de realisatie van een hybride infrastructuur

In deze whitepaper lees je hoe je een passende hybride infrastructuur kan realiseren en welke factoren het succes van jouw investeringen bepalen.

Veel organisaties realiseren zich dat ze met de huidige technologische ontwikkelingen en de toename van inkomende datastromen, een flexibele IT-infrastructuur nodig hebben. Om te kunnen voldoen aan capaciteitseisen, kiezen sommige ondernemingen ervoor om op incidentele basis workloads te verplaatsen naar externe Cloud-providers. Op korte termijn kan dit een effectieve oplossing zijn, maar om op de lange termijn voordelen te halen uit jouw investeringen, is het van belang dat je een structurele oplossing zoekt. Een hybride infrastructuur kan je helpen om een toekomstbestendige technische basis te realiseren. Een hybride infrastructuur kan alleen werken als deze de juiste vorm heeft. Een vorm die past bij jouw organisatie.

Een soepele implementatie

Het transformeren van de IT-infrastructuur is een omvangrijk project. Het moet daarom niet worden gezien als een standaardproces, maar als een project waarbij de hele organisatie betrokken is. De protocollen die gelden voor kleinschalige projecten voldoen in dit geval niet. Hoe zorg ik voor een gestroomlijnde implementatie van een hybride infrastructuur?

Een solide plan van aanpak

Het eerste wat je nodig hebt om de implementatie van een hybride infrastructuur soepel te laten verlopen, is een goed gedefinieerde visie en een plan van aanpak. Hierin staat omschreven welke investeringen nodig zijn, waarom deze noodzakelijk zijn en hoe deze investeringen gaan zorgen voor de beoogde resultaten. Door een duidelijk verhaal op papier te hebben, kun je alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Het is met name belangrijk om vanuit het management volledig support te krijgen voor deze plannen. Een management dat proactief meedenkt over de implementatie van een hybride infrastructuur, zorgt ervoor dat je toegang hebt tot alle middelen die nodig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld financiële middelen zijn, maar ook het beschikbaar stellen van personeel of vertrouwelijke informatie.

Waak voor onderschatting

Het is belangrijk dat je je realiseert dat het implementeren van een hybride infrastructuur geen deeloplossing is. Het komt waarschijnlijk regelmatig voor dat je binnen jouw bedrijf een nieuw tool implementeert, die zonder al te grote inspanningen tot snelle resultaten leidt. Bij het verplaatsen van de volledige IT-architectuur naar een hybride omgeving, kun je erop rekenen dat dit proces een stuk minder soepel zal verlopen. De transformatie van de infrastructuur zorgt namelijk voor het ontwrichten van een groot aantal traditionele processen.

Stap voor stap

Het is inmiddels duidelijk dat het transformatieproces moeilijk te overschatten is. Om een succesvolle transformatie te kunnen realiseren, is het erg belangrijk dat niet alleen de IT-omgeving, maar ook de cultuur, procedures, structuren en regels meegroeien. Dit doe je door alle veranderingen stap voor stap en volgens een vooraf gedefinieerd protocol te laten plaatsvinden. Vraag jezelf daarom steeds af wat er moet gebeuren, wanneer dit moet gebeuren en in welke volgorde. Het stellen van meetbare doelen kan hierbij de nodige structuur geven.

Verandermanagement

Verandermanagement is van cruciaal belang. Van nature zijn mensen geneigd om zich te verzetten tegen veranderingen. Ook zorgen de vele veranderingen voor onduidelijkheden. Door de onduidelijkheid weg te nemen en werknemers duidelijk te informeren over de nieuwe situatie, de noodzaak ervan en de consequenties die de transformatie voor hen heeft, zullen zij eerder bereid zijn om proactief mee te werken. Vervolgens zullen zij tijdens het proces goed begeleid moeten worden, bijvoorbeeld door middel van trainingen.

Het gewenste resultaat

De meeste problemen tijdens transformaties zijn te wijten aan het ontbreken van een duidelijke omschrijving van de beoogde bedrijfsresultaten. Je moet deze resultaten duidelijk formuleren, bij voorkeur op basis van het SMART-principe. Kortom, jouw resultaten moeten zo specifiek mogelijk worden omgeschreven. Daarnaast moeten ze meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn. Verder zijn de doelstellingen van een succesvolle hybride infrastructuur niet alleen gebaseerd op de managementstrategie, maar ook op de tevredenheid van de eindgebruiker.

De juiste mix tussen traditionele IT en de Cloud

Een sterke hybride infrastructuur kan zorgen voor meer flexibiliteit, lagere kosten, snellere innovaties en betere gebruikservaringen. Om daadwerkelijk tot deze uitkomsten te kunnen komen heb je een juiste balans tussen traditionele IT, private Cloud en public Cloud nodig.

Geen enkele organisatie is hetzelfde en iedere workload heeft specifieke eigenschappen. De benodigdheden met betrekking tot prestaties, schaalbaarheid en beveiliging verschillen per bedrijf. Al deze onderwerpen moeten aandacht krijgen om er uiteindelijk voor te kunnen zorgen dat wordt voldaan aan Service Level Agreements (SLAs) en nieuwe wet- en regelgevingen. Om uiteindelijk een infrastructuur te creëren die voldoet aan alle eisen, is er een juist mix nodig tussen traditionele IT en de verschillende Cloud-oplossingen. Er zijn drie fases bij het implementeren van de juiste mix voor je hybride infrastructuur. Door deze fases te doorlopen, zorg je ervoor dat alle belangrijke onderdelen worden behandeld.

1.      Definieer de juiste mix

De eerste stap bij het implementeren van de optimale hybride infrastructuur is het definiëren van de juiste mix van traditionele IT, private Cloud en public Cloud. De private Cloud is ideaal voor workloads die specifieke vereisten hebben op het gebied van veiligheid en regelgeving of als workloads moeten voldoen aan bepaalde verwachtingen. De public Cloud is geschikt voor tijdelijke workloads of workloads die veel fluctuerende datastromen hebben. Traditionele IT is een goede oplossing voor het ondersteunen van legacy-systemen, applicaties die een zeer constant profiel hebben of systemen die om economische of technische redenen moeilijk te verplaatsen zijn. Om uiteindelijk te kunnen bepalen welke mix het beste bij jou past, moet je voor al jouw applicaties bepalen in welk platform zij het best functioneren. Dit doe je door je applicaties te analyseren op basis van de volgende kenmerken:

Kosten om te migreren

Operationele kosten

Wettelijke vereisten

Prestatie-eisen

Veiligheidseisen

Beschikbaarheid

Contractuele voorwaarden

2.      Activeer de juiste mix

Na het bepalen van de juiste mix is het zaak om deze te activeren. Dit doe je door gebruik te maken van de juiste hardware, services en samenwerkingen. Geen enkele organisatie, welke omvang deze ook heeft, is in staat om met enkel eigen kennis een proces te managen dat zo complex is als het implementeren van een hybride infrastructuur. Een goed begin bij het activeren van de juiste mix is het uitvoeren van de juiste applicaties in de private Cloud. Hierdoor kan een bedrijf richtlijnen vaststellen voor toekomstige Cloud services. Tijdens het creëren van een hybride infrastructuur-omgeving is het belangrijk dat jouw private Cloud geïntegreerd is met de traditionele omgeving. Hierdoor creëer je niet alleen een hybride Cloud-omgeving, maar ook een overkoepelende hybride infrastructuur.

3.        Optimaliseer de juiste mix

De laatste fase tijdens het creëren van de juiste mix is het optimaliseren ervan. Het optimaliseren van jouw mix zorgt voor het vermogen om de hybride infrastructuur, workload migratie, applicaties, data, gebruikers, wetgevingen en beveiliging doeltreffend te beheren. Gebruikers zouden in staat moeten zijn om zonder problemen toegang te hebben tot alle hybride infrastructuur-middelen die relevant zijn voor hun specifieke functie. Daarnaast moet de interface van alle applicaties gelijkmatig zijn, of ze nu draaien op de private Cloud, de public Cloud of on-premise. De service catalogus dient daarnaast een logische opsomming te geven van de opties en de verschillen tussen de services. Systeembeheerders zouden in staat moeten zijn om alle beschikbare middelen vanaf één scherm te beheren en, indien nodig, te verplaatsen van de traditionele ITomgeving naar de Cloud.

Bron: www.transformyourit.com

Waarom Socia?

Voor elk budget bieden wij de best passende oplossing

Je eigen accountmanager voor al je ICT-vraagstukken

Certificeringen bij de bekende ICT-fabrikanten

Klantenservice op werkdagen van 08:00 tot 20:00

Meer dan 15 jaar ervaring

Vaste prijs voor elke dienst

Vakbeurzen

Je kent ons van

BNR Nieuwsradio en Radio 538

Je kent ons van

De Junkyardrace

Je kent ons van

Mud Masters

Je kent ons van

Klant of geen klant. Wij helpen je graag weer op weg!

Eerste hulp bij ICT problemen

Facebook, LinkedIn en YouTube

Volg ons op Social Media

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op