Hybride

Whitepaper: 6 concrete voordelen van een hybride infrastructuur

6 concrete voordelen van een hybride infrastructuur

In deze whitepaper lees je wat de concrete voordelen zijn van een hybride infrastructuur voor jouw organisatie.

In de huidige digitale economie, waarin nieuwe technologieën elkaar in rap tempo opvolgen, heb je een IT-omgeving nodig die flexibel is en zorgt voor snelle resultaten. Met een hybride infrastructuur combineer je de betrouwbaarheid van de bestaande on-premise oplossingen met de flexibiliteit en snelheid van de Cloud. Is jouw infrastructuur klaar voor de ontwikkelingen van morgen?

Transformatie is noodzakelijk

Door trends zoals de toename van big data en het gebruik van smartphones, heeft IT een steeds centralere rol ingenomen in de bedrijfsvoering. Hierdoor worden technische omgevingen steeds omvangrijker en complexer. Tegelijkertijd zijn gebruikers veeleisender geworden. Software dient 24 uur per dag en zonder enige vertraging beschikbaar te zijn. Met de snelheid waarmee de economie zich ontwikkelt, raken systemen snel verouderd. Een infrastructuur die goed functioneert is cruciaal voor iedere moderne organisatie. Om niet achterop te raken ten opzichte van de concurrenten is het dan ook noodzakelijk om verouderdere systemen te transformeren.

Cloud of on-premise

Vaak voldoen traditionele systemen niet meer aan de verwachtingen van de huidige markt. Ze zijn inefficiënt, doordat de processen en technologieën afgescheiden zijn in verschillende silo’s. Daarnaast zijn deze legacy-systemen niet flexibel en is het beheer en management vaak onvoldoende geautomatiseerd. De huidige economie vraagt om een dynamische infrastructuur, met snelle toegang tot iedere dienst. Private en public Clouds maken het mogelijk om software overal en op ieder moment van de dag beschikbaar te maken. Toch is de Cloud niet heilig. Bepaalde applicaties en databases vragen om een benadering waarbij je meer controle hebt. Met een on-premise oplossing zijn de voorzieningen in eigen beheer, zodat je bedrijfskritische applicaties en de meest gevoelige informatie binnenhuis blijven.
Er zijn al organisaties die de stap hebben gemaakt van een traditionele omgeving naar een meer moderne omgeving die gebruikmaakt van public Cloud computing, in combinatie met de private Cloud of on-premise. Echter wordt de Cloud vaak nog gemanaged als een apart eiland en niet als onderdeel van een geïntegreerde omgeving. Op die manier wordt er niet het maximale uit de hybride infrastructuur gehaald en is het vaak onzeker waar bepaalde data staat en of het wel veilig is.

“Op dit moment heeft ongeveer 15% van de bedrijven een hybride infrastructuur. Dit zal de komende jaren sterk toenemen.’’

Het beste van twee werelden

Wanneer organisaties het hebben over het transformeren van hun infrastructuur, denken ze vaak dat ze moeten kiezen tussen de Cloud of on-premise. Beide oplossingen kunnen echter ook naast elkaar functioneren. Met een hybride infrastructuur profiteer je van de flexibiliteit en de hoge beschikbaarheid van de Cloud, terwijl je jouw bedrijfskritische applicaties kunt laten draaien binnen de vertrouwde onpremise-omgeving.

‘’De markt voor Cloud-oplossingen zal naar verwachting toenemen van 53 miljoen euro in 2013, naar 179 miljoen euro in 2020. Hiervan zal ongeveer 63 miljoen richting private Cloud-oplossingen gaan.’’

 

Waarom een hybride infrastructuur?

Met een hybride infrastructuur heb je profijt van de eigenschappen van zowel de Cloud als on-premise. Maar wat betekent dit voor jouw bedrijf? Hieronder lees je 6 concrete redenen waarom een hybride infrastructuur een zeer geschikte oplossing is voor jouw organisatie.

1.        Behoud de voordelen van bestaande infrastructuur

Het huidige interne datacentrum is een vertrouwde omgeving voor jouw IT-beheerders. Door de jaren heen is er veel interne kennis ontwikkeld over de bestaande infrastructuur, je hebt er waarschijnlijk veel belangrijke informatie in opgeslagen en maakt er ondertussen effectief gebruik van. Wanneer je de omslag zou maken naar een volledig publieke Cloud, kan er veel kennis verloren gaan en zal het enige tijd duren voordat jij en je werknemers gewend zijn aan de nieuwe omgeving. Daarnaast is de public Cloud waarschijnlijk niet geschikt voor alle data en applicaties. Door te kiezen voor een hybride infrastructuur kunt u stapsgewijs de voordelen van de public Cloud verkennen. Jouw beheerders kunnen zo in hun eigen tempo uitvinden welke middelen het beste in welke omgeving passen.

2.      Plaats workloads waar ze het beste passen

Door gebruik te maken van een hybride Cloud, kun je per situatie bepalen waar je jouw workloads wilt plaatsen. In sommige gevallen is het verstandig om een workload te draaien op een interne server. De redenen om ervoor te kiezen om een applicatie lokaal te draaien of juist in de public Cloud te plaatsen, kunnen variëren. Zo kan er bijvoorbeeld voor gekozen worden om een tijdelijke applicatie in de public Cloud te plaatsen en een bestand met gevoelige data juist in de eigen omgeving.

3.            Vergroot de schaalbaarheid van de IT

Een groot voordeel van een hybride infrastructuur is de schaalbaarheid. Wanneer de organisatie bijvoorbeeld zo nu en dan te maken heeft met datapieken, doordat je een seizoensgebonden product verkoopt, is het nuttig om tijdelijk meer capaciteit in te kopen. Deze tijdelijke overcapaciteit kun je opvangen in de public Cloud. Je betaalt dan alleen voor de ruimte die daadwerkelijk gebruikt wordt en kunt na het piekmoment de capaciteit weer eenvoudig afschalen.

4.      Houd controle over de beveiliging van de data

Er is veel te doen over de veiligheid van de public Cloud. Of de zorgen over de veiligheid van de Cloud nu terecht zijn of niet, met een hybride infrastructuur kun je zelf beslissen of je jouw data binnen of buiten de muren van de organisatie plaatst. Hierdoor heeft u meer controle over de beveiliging van de meest gevoelige data en intellectuele eigendommen en ben je niet afhankelijk van de betrouwbaarheid van jouw Cloud provider. De data die minder waardevol is kun je eventueel in de public Cloud opslaan.

5.      Voorkom vertragingen door netwerkproblemen

Een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van een public Cloud is dat jouw data in veel gevallen uitsluitend via het internet te bereiken is. Je bent daardoor erg afhankelijk van de verbinding. Met name wanneer je video’s of geluidsfragmenten nodig heeft, kan het zijn dat deze niet worden afgespeeld als de verbinding hapert. Het kan in zo’n geval handig zijn om applicaties lokaal te beheren. Hierdoor kun je applicaties zonder internetverbinding gebruiken.

6.       Minimaliseer het risico op downtime

Doordat de architectuur uit twee omgevingen bestaat, kun je ervoor kiezen om bepaalde applicaties in zowel een publieke als lokale omgeving te laten draaien. Zodra één van de servers uit de lucht gaat, kun je terugvallen op het andere deel van de IT-omgeving. Het risico op downtime wordt hierdoor geminimaliseerd.

Bron: www.transformyourit.com

Waarom Socia?

Voor elk budget bieden wij de best passende oplossing

Je eigen accountmanager voor al je ICT-vraagstukken

Certificeringen bij de bekende ICT-fabrikanten

Klantenservice op werkdagen van 08:00 tot 20:00

Meer dan 15 jaar ervaring

Vaste prijs voor elke dienst

Vakbeurzen

Je kent ons van

BNR Nieuwsradio en Radio 538

Je kent ons van

De Junkyardrace

Je kent ons van

Mud Masters

Je kent ons van

Klant of geen klant. Wij helpen je graag weer op weg!

Eerste hulp bij ICT problemen

Facebook, LinkedIn en YouTube

Volg ons op Social Media

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op