Security

Whitepaper: Cyber-dreigingen proactief te lijf

Cyber-dreigingen proactief te lijf

De meest doeltreffende methodes voor het beschermen van jouw digitale onderneming.

Nieuwe ontwikkelingen in de IT volgen elkaar in snel tempo op. De Cloud, toegenomen mobiliteit, nieuwe media en big data zorgen ervoor dat jouw organisatie kwetsbaar is voor cybercriminaliteit. Tegelijkertijd is de professionaliteit waarmee hackers te werk gaan sterk toegenomen. Gelukkig zijn ook de technologieën waarmee je je onderneming kunt beschermen meegegroeid met de huidige ontwikkelingen. Door de beveiliging op een doeltreffende manier aan te pakken, kun je aanvallen vroegtijdig herkennen en onschadelijk maken.

In dit artikel lees je hoe je jouw onderneming op een proactieve manier kan beschermen tegen de digitale dreigingen van vandaag. Ook lees je welke maatregelen je kan nemen om de schade te beperken indien het toch een keer fout gaat.

Nieuwe technologieën voor een proactieve beveiliging

Veel organisaties maken nog steeds gebruik van verouderde modellen en technologieën om hun IT-omgeving te beschermen. De beveiliging wordt meestal pas serieus genomen nadat er een aanval heeft plaatsgevonden. Voor ondernemingen die de stap willen zetten naar een modern  beveiligingsbeleid is het essentieel dat er een omslag wordt gemaakt van een reactieve houding ten opzichte van cyberaanvallen, naar een proactieve houding. Waar de focus voorheen lag op het herstellen van schade, richt de moderne organisatie zich namelijk op het vroegtijdig detecteren en voorkomen van aanvallen. Om deze omslag te kunnen maken zijn er een aantal maatregelen nodig.

Met de juiste tools ben je in staat om apparaten en applicaties te beveiligen tegen de agressieve aanvalstechnieken van internetcriminelen. Na het implementeren van deze oplossingen ben je echter nog niet klaar. Doordat vrijwel iedere organisatie te maken heeft met een omvangrijke IT-omgeving, die niet altijd even overzichtelijk is, is het essentieel dat je bezit over oplossingen die je volledige technische omgeving kunnen monitoren vanaf een centrale plek. Daarnaast kun je aan de hand van de juiste analyses aanvallen voorkomen. Helaas kun je nooit volledig uitsluiten dat jouw organisatie wordt beschadigd door externe factoren. Daarom dien je ook aandacht te besteden aan technieken die je helpen de schade te beperken. Er zijn drie focusgebieden bij het herformuleren van je beveiligingsstrategie, namelijk: voorkomen, detecteren en herstellen.

Voorkomen

Doordat de wereld de afgelopen jaren sterk is gedigitaliseerd, zijn IT-omgevingen van organisaties een stuk complexer geworden. Zo delen medewerkers belangrijke bedrijfsinformatie via allerlei devices en wordt steeds meer data opgeslagen in de Cloud. Om inbreuk op jouw gegevens te kunnen voorkomen heb je een sterk portfolio aan beveiligingsproducten- en services nodig. Een sterk portfolio beveiligt je technische omgeving op de volgende vlakken:

Cloudomgeving

Vrijwel iedere organisatie maakt tegenwoordig gebruik van de Cloud, of het nu gaat om de public Cloud, de private Cloud of een hybride variant. Deze oplossingen helpen je om een flexibele ITomgeving te realiseren, waarin ruimte is voor het introduceren van nieuwe technologieën en innovatieve projecten. Een Cloud Access Security Broker (CASB) kan bijdragen aan een veilige Cloudomgeving. Een CASB helpt je namelijk bij het monitoren van de toegang tot  Cloud-toepassingen en het handhaven van je beveiligingsbeleid voor de verschillende Cloud-omgevingen.

E-mail

E-mail is en blijft voorlopig een fundamentele rol spelen in de dagelijkse communicatie van bedrijven. Tegelijkertijd is het één van de meest kwetsbare onderdelen van de IT-omgeving. Hackers maken veelvuldig gebruik van dit kanaal en proberen aan de hand van phishing-mails binnen te dringen in jouw organisatie. Daarnaast gebeurt het meer dan eens dat ongeautoriseerde gebruikers toegang weten te verkrijgen tot vertrouwde informatie die via de mail gedeeld wordt. Door je e-mail te versleutelen kun je jouw bedrijfsinformatie veilig via de mail blijven versturen.

Databases

Bedrijfskritische data, persoonlijke klantinformatie en data van derde partijen zijn een erg  waardevolle buit voor hackers. Het verlies ervan kan zeer schadelijk zijn voor jouw onderneming. Het kan resulteren in grote omzetverliezen, hoge boetes en flinke reputatieschade. Om uit te sluiten dat hackers door je beveiligingssysteem kunnen breken, is het belangrijk dat je een gelaagde bescherming biedt voor jouw bedrijfsdata. Door jouw databases te versleutelen en gebruik te maken van tokenisatie verklein je de kans op schadelijke datalekken.

Netwerk

Doordat werknemers steeds vaker werken vanuit externe locaties en met verschillende mobiele devices, kan de beveiliging van je netwerk erg onoverzichtelijk worden. Ook komt het steeds vaker voor dat externe bezoekers gebruik willen maken van het netwerk binnen jouw organisatie. Door een gastennetwerk te implementeren en te werken met credentials voor tijdelijke netwerktoegang, kunt je het netwerk beschermen tegen ongenode gasten.

Detecteren

Het duurt gemiddeld meer dan 140 dagen tot een cyber-aanval wordt ontdekt. Gedurende deze  periode kunnen internetcriminelen hun gang gaan met het beschadigen van de organisatie. Het is van belang dat deze indringers niet de tijd krijgen om hun aanvallen uit te voeren. Aan de hand van Advanced Threat Analytics en het centraal monitoren van de aangesloten apparaten en gebruikers kun je indringers vroegtijdig detecteren.

Advanced Threat Analytics

Al je apparaten en gebruikers produceren grote hoeveelheden data. Deze data kan je helpen om mogelijke dreigingen vroegtijdig te ontdekken. Aan de hand van machine learning analyseert Advanced Threat Analytics het gedrag van jouw apparaten en gebruikers en identificeert het opvallende veranderingen. Deze abnormale gedragsveranderingen worden vervolgens geïnspecteerd. Zo kun je aanvallen vroegtijdig herkennen en onschadelijk maken.

SIEM

SIEM staat voor Security Information and Event Management. Het is een oplossing die real-time en volledig geautomatiseerd beveiligingsinformatie verzamelt en analyseert. Daarnaast helpt de  oplossing je om de aanval direct onschadelijk te maken en de schade te herstellen. Met SIEM haal je een oplossing in huis die helpt jouw volledige IT-omgeving vanaf een centrale positie te monitoren en mogelijke aanvallen vroegtijdig te detecteren en onschadelijk te maken.

Herstellen

Ondanks de maatregelen die je neemt om schadelijke aanvallen te voorkomen en vroegtijdig onschadelijk te maken, wil je het verlies van belangrijke data volledig uitsluiten. Preventieve maatregelen kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de schade na een aanval direct hersteld kan worden.

Back-up en recovery

Vrijwel iedereen maakt het weleens mee: nadat je in een belangrijk document heb gewerkt, vergeet je de aanpassingen op te slaan, waardoor je weer van vooraf aan moet beginnen. Een back-up naar de meest recente versie zou in dit geval wel erg prettig zijn geweest. Het verliezen van belangrijke informatie kan ook op grote schaal voorkomen binnen jouw organisatie. De grote hoeveelheden data die binnen de organisatie gegenereerd worden vereisen een focus op disaster recovery en back-ups.

Waar moet je op letten bij het implementeren van een modern Back-up en recovery-beleid?

Deduplicatie

Deduplicatie is een technologie die het maken extra kopieën van data uitsluit. Dit is noodzakelijk omdat kopieën voor een ophoping van data kunnen zorgen. Met de huidige hoeveelheden data, zorgt dit voor onnodige kosten en een gebrek aan overzicht. Deduplicatie helpt je dus kosten te besparen en het overzicht te bewaren.

Een Flat Back-up architectuur

Traditionele back-ups bieden complete, schaalbare back-ups voor heterogene omgevingen en kunnen individuele bestanden en e-mails herstellen. Een nadeel is echter dat ze veel capaciteit vereisen. Met snapshots kan je een momentopname maken van je applicatiedata. Snapshots vergen in tegenstelling tot traditionele back-ups weinig van je capaciteit, maar deze kunnen niet beschermen tegen de grootste cyber-aanvallen en rampen. Een Flat Back-up architectuur combineert de voordelen van snapshots met de voordelen traditionele back-ups. Op deze manier verhoog je de weerbaarheid en versnel je het back-up proces, terwijl je bedrijfsproductiviteit intact blijft.

Bron: www.transformyourit.com

Waarom Socia?

Voor elk budget bieden wij de best passende oplossing

Je eigen accountmanager voor al je ICT-vraagstukken

Certificeringen bij de bekende ICT-fabrikanten

Klantenservice op werkdagen van 08:00 tot 20:00

Meer dan 15 jaar ervaring

Vaste prijs voor elke dienst

Vakbeurzen

Je kent ons van

BNR Nieuwsradio en Radio 538

Je kent ons van

De Junkyardrace

Je kent ons van

Mud Masters

Je kent ons van

Klant of geen klant. Wij helpen je graag weer op weg!

Eerste hulp bij ICT problemen

Facebook, LinkedIn en YouTube

Volg ons op Social Media

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op