Storage

Whitepaper: Waarom een totaal andere kijk op storage nodig is

Waarom een totaal andere kijk op storage nodig is

Hoe plan je jouw reis op het gebied van storage?

We weten allemaal wat de essentiële kenmerken zijn van traditionele storage en flash storage. Maar laten we in plaats van traditionele storage en flash-storage te vergelijken, ook eens kijken naar hun individuele sterke punten. Het is hoog tijd voor een nieuwe kijk op storage en in deze whitepaper leggen we uit waarom.

Het spreekt voor zich dat zowel traditionele storage als flash-oplossingen dezelfde taak uitvoeren, namelijk het opslaan van gegevens. Vanuit het perspectief van de IT-beheerder is dit een kernonderdeel van de IT-infrastructuur. Wanneer je gaat beslissen welk soort storage-oplossing het
beste bij jouw organisatie past, is vergelijken vaak de logische eerste stap. ‘Traditionele storage biedt veel meer ruimte voor gegevens dan flash storage’. ‘Flash storage presteert veel beter dan traditionele storage’. Waar vergelijkingen normaal gesproken worden gemaakt om zaken helder te
krijgen, zorgt het in dit geval alleen maar voor verwarring. Met name wanneer mensen een gefundeerde beslissing over een migratie naar flash willen nemen, vergeten ze vaak dat flash storage ook kan worden gecombineerd met traditionele storage.

Waarom je traditionele storage niet moet vergelijken met flash storage

Stel jezelf het kiezen van een storage-oplossing voor als een reis die je gaat maken, van plaats A naar plaats B. Je moet altijd kiezen hoe je gaat reizen, ongeacht de eindbestemming. Reis je per trein, auto, boot, vliegtuig of misschien wel per fiets of te voet? Bij de keuze voor het vervoersmiddel speelt niet alleen mee hoe snel je aankomt op de plaats van bestemming. Ook de kosten, duur en afstand van de reis en het aantal reisgenoten spelen een belangrijke rol bij deze keuze. Zo is met de auto reizen vaak een relatief goedkope optie, maar als je een oceaan moet oversteken, zul je toch de boot of het vliegtuig moeten nemen. Nu terug naar de storage-oplossing. Bij het differentiëren tussen storage-oplossingen wordt vaak alleen gekeken naar onderlinge verschillen in plaats van hun afzonderlijke sterke punten. Hierdoor vergeten we wel eens dat traditionele storage en flash storage twee totaal verschillende manieren bieden om gegevens op te slaan; compleet verschillende manieren om de route naar je bestemming te plannen. Een keuze voor flash storage is geen keuze tussen de ene auto en de andere, maar eerder een keuze tussen reizen per auto of per vliegtuig. Die keuze is gebaseerd op méér dan alleen het feit dat er toevallig een oceaan tussen het vertrekpunt en de bestemming ligt. Vergeet niet dat je bij het voorbereiden van jouw ideale reis ook beide vervoersmiddelen kunt gebruiken: zowel de auto als het vliegtuig!

“Er wordt vaak gedacht dat storage-systemen gedifferentieerd kunnen worden op basis van hun verschillen, in plaats van hun sterke punten.”

Hoe je een verstandige keuze maakt

Wanneer je gaat beslissen wat voor soort storageoplossing je aan jouw infrastructuur wilt toevoegen, is het cruciaal dat je vooraf goed je huiswerk doet. Net als bij het plannen van een reis dus. Denk aan zaken zoals: Hoe groot is je bedrijf? Hoeveel storageruimte heb je nodig? Wat voor soort storage heb je nodig? Hoe groot is je budget? Loop je achter op de concurrentie? Welke risico’s loopt je? En bovenal, wat heb je nodig voor de toekomst?

Sluit een hybride oplossing niet uit

Wanneer je met het oog op de toekomst probeert te bepalen wat het beste is voor jouw bedrijf, moet je jezelf niet blindstaren op een keuze tussen twee oplossingen. Voor veel bedrijven is een hybride storage-oplossing juist de perfecte optie, omdat deze alles kan bieden wat hun bedrijfsvoering nodig heeft. Je hoeft dus geen duur vliegtuigticket te kopen voor je hele reis, maar je hoeft ook niet met je auto de oceaan in te rijden. Met dat in het achterhoofd proberen we de voordelen van zowel traditionele storage als flash storage in perspectief te plaatsen. Wanneer is een combinatie als deze lucratief?

Elke oplossing heeft zijn sterke punten

Traditionele storage gaat al een tijd mee en heeft voor de ervaren IT-beheerder eigenlijk geen geheimen meer. De afgelopen vijftig jaar hebben de datacenters van miljoenen bedrijven gebruik gemaakt van de bekende ronddraaiende schijven. De techniek heeft sindsdien niet stilgestaan voor
zowel traditionele als flash-gebaseerde storage-systemen. Ze zijn echter wel fundamenteel verschillend van elkaar. De prijs van traditionele storageoplossingen is gebaseerd op storagecapaciteit. Als uw organisatie behoefte heeft aan een grote storage-capaciteit, dan is traditionele storage een goede optie. Maar, zoals al eerder aangegeven, flash-oplossingen zijn iets heel anders.
Bij flash storage draait het niet primair om capaciteit. Flash storage is ontworpen met het oog op prestaties. Dit type storage is dan ook vooral bedoeld om de applicaties sneller te maken. De prijs van een flash-oplossing is dus in eerste instantie gebaseerd op de geleverde invoer-/uitvoerprestaties. Bij flash-storage komt de capaciteit van de oplossing op de tweede plaats. Dus als jouw bedrijf de prestaties van de applicaties wenst op te schroeven, dan is een flash-oplossing een goede keuze.
Zie je de gelijkenis met ons reisvoorbeeld? Vliegtuigen zijn ontworpen om de oceaan over te steken, auto’s niet. Maar omdat reizen per auto goedkoper is, is het vaak niet nodig om voor de hele reis
een vliegtuigticket te kopen.

Belangrijkste kenmerken

Capaciteit en snelheid zijn de twee belangrijkste (en meest vertrouwde) criteria op basis waarvan bedrijven een keuze maken bij de implementatie van een nieuwe storage-oplossing. Als we naar de toekomst kijken, is het belangrijk om goed geïnformeerd te blijven en de vinger aan de pols te houden binnen jouw organisatie. Om het wat gemakkelijker te maken, zetten we de belangrijkste kenmerken van elke oplossing voor je op een rijtje:

 • Traditional Storage
  Een traditionele storageoplossing is op korte termijn wellicht de beste optie. Als je tevreden bent over de prestaties en niet van plan bent om je datacenter te virtualiseren, dan is een traditionele oplossing de meest voordelige keuze. Bent je van plan door te groeien? Dan kan het echter geen kwaad om ook andere opties in de gaten te houden, zeker gezien de huidige ontwikkelingen op het gebied van flash. In dat geval is misschien wel de beste keuze om een voorschot nemen op de toekomst door naar een hybride oplossing te migreren.
 • Hybrid storage
  Een hybride storage-oplossing kan een perfecte combinatie bieden, met name wanneer een traditionele storageoplossing niet in alle (toekomstige) wensen voorziet en een volledig flash-oplossing vooralsnog te duur is. Als jouw organisatie op zoek is naar meer flexibiliteit in schaalbaarheid, consistentie en prestaties, maar toch niet zonder grote storagecapaciteit kan, dan kan een hybride storage-oplossing een verstandige keuze zijn.
 • All-flash storage
  Een volledig op flash gebaseerde storageoplossing bied je de beste prestaties zonder dat dit ten koste gaat van andere functionaliteiten. Wanneer snelheid, consistentie, realtime responsiveness en een hoog prestatieniveau cruciaal zijn, is flash storage de juiste keuze.
  Om optimaal te profiteren van deze hoge prestaties moet je er uiteraard wel zeker van zijn dat de architectuur geschikt is voor flash.

Als we naar de ontwikkelingen in de flashrevolutie kijken, zijn er steeds meer redenen om flash serieus te overwegen. De techniek wordt steeds beter en de prijs per gigabyte aan flash storage-capaciteit daalt. Uiteindelijk gaat het erom dat je de oplossing kiest die het beste bij jouw bedrijf past. Niet alleen wat betreft de betaalbaarheid, maar ook wat de prestaties, robuustheid, flexibiliteit
en schaalbaarheid aangaat. Alleen dan kunt je jouw klanten de best mogelijke dienstverlening bieden. We hopen dat je na het lezen van dit artikel beseft dat het kiezen van een storageoplossing méér behelst dan enkel kiezen tussen oplossing A, B of C. Je maakt immers een toekomstgerichte keuze die jouw bedrijf echt vooruit kan helpen.

Bron: www.transformyourit.com

Waarom Socia?

Voor elk budget bieden wij de best passende oplossing

Je eigen accountmanager voor al je ICT-vraagstukken

Certificeringen bij de bekende ICT-fabrikanten

Klantenservice op werkdagen van 08:00 tot 20:00

Meer dan 15 jaar ervaring

Vaste prijs voor elke dienst

Vakbeurzen

Je kent ons van

BNR Nieuwsradio en Radio 538

Je kent ons van

De Junkyardrace

Je kent ons van

Mud Masters

Je kent ons van

Klant of geen klant. Wij helpen je graag weer op weg!

Eerste hulp bij ICT problemen

Facebook, LinkedIn en YouTube

Volg ons op Social Media

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op