De Thuiswerk Migratie; Waar staan wij nu?

Meer weten over dit onderwerp? Schrijf je in voor de webinar!

30 juni webinar: Aanmelden

De Thuiswerk Migratie; Waar staan wij nu?

Op afstand werken is door de uitbraak van het coronavirus noodzakelijk geworden. Maar ook daarvóór nam thuiswerken al een grote vlucht. Hoewel actueel, is de huidige wereldwijde corona-misère niet de enige factor die de behoefte aan flexibilisering van de IT-werkplekken stimuleert. Klimaatkwesties, files, ouderlijke zorg, en geopolitieke verschuivingen zoals Brexit, ze dwingen organisaties na te denken over de manier waarop ze de medewerkers in de (zeer nabije) toekomst faciliteren en stimuleren in hun ontwikkeling.

Werknemers verwachten immers dat ze toegang hebben tot de juiste tools om op afstand te kunnen werken met collega’s en klanten. Op elk moment, op elk apparaat. Dat levert wel (nieuwe) uitdagingen op. Ontsluiting en beveiliging van applicaties en data maar ook beheer op afstand. Wat zijn de valkuilen?

Dinsdag 30 juni, 10:00 uur. Webinar: De Thuiswerk Migratie; Waar staan wij nu?

Security op de moderne werkplek: dit moet je weten!

Nu de meesten enigszins gewend zijn geraakt aan thuiswerken zie je een piek in veiligheidslekken ontstaan. Met name verkeerd geconfigureerde cloud, vpn-oplossingen en remote workspace setups. De zorgen rondom cybercriminaliteit zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2013 stond cybercrime nog op plek 15 in de Allianz Risk Barometer. In 2019 is dit opgeklommen tot de tweede plaats. Is security in jouw bedrijf een belangrijk thema? Dat zou het in elk geval wel moeten zijn. Volgens de cybersecuritymonitor 2018 wordt maar liefst 50% van de mkb-bedrijven ooit slachtoffer van cybercrime. Dit terwijl 43% van de mkb’ers het idee heeft niet interessant te zijn voor cybercriminelen. De gemiddelde schade is maar liefst € 78.700 per incident. Verreweg de grootste risico’s waar je rekening mee moet houden zijn;

 • Onveilige remote connecties met kantoor
 • Vertrouwelijke informatie in de thuisomgeving
 • Toename van privé gebruik zakelijk device
 • Phishing mails gelinkt aan Covid-19
 • Ransomware

Wat kun je doen om de risico’s te beperken?

 • Begin bij je medewerkers. Geef bijvoorbeeld trainingen om meer bewustzijn te creëren over het belang van security. Kijk daarnaast altijd kritisch naar toegangsrechten binnen je bedrijf.
 • Maak voldoende back-ups, bijvoorbeeld in de cloud. Zo kun je nog steeds bij je bestanden als een computer geïnfecteerd is met ransomware.
 • Een groot deel van de datalekken ontstaan omdat men onzorgvuldig omgaat met wachtwoorden en gebruikerstoegang. Daarom is het verstandig om als organisatie te kiezen voor een Enterprise Mobility Management (EMM) oplossing met conditional access.
 • Juist nu werknemers mobiel werken heb je beveiliging op zowel OS- als hardwareniveau nodig. Denk aan een BIOS-bescherming als HP Sure Start die controleert of er rootkits zijn die proberen te knoeien met de BIOS.
 • De dreiging van ransomware en phising kun je ook beperken met de security-functie HP Sure Click.
 • Een andere feature die de beveiliging van de moderne werkplek naar een hoger niveau tilt is HP Sure Recover, waarmee snel een image is terug te zetten.
 • Mobile Device Management; Mobile Device Management is een goede oplossing om software- en beveiligingsupdates automatisch uit te rollen.
 • Schaduw IT; als beveiliging bepaalde processen belemmert of door een gebruiker als lastig of overbodig wordt ervaren, kun je er gif op innemen dat hij omwegen gaat zoeken. Kan een gebruiker buiten kantoor niet bij zijn zakelijke bestanden, dan neemt hij de data mee op een usb-stick of andere gegevensdrager, of hij gebruikt zijn e-mail of zijn persoonlijke Dropbox.
 • Veilig ontsluiten van applicaties en data; Met RemoteApp in Windows Server kon je al applicaties aanbieden die zich gedragen alsof ze lokaal bij de gebruiker zijn geïnstalleerd, terwijl ze in werkelijkheid op een centrale server draaien. Azure RemoteApp gaat nog een stap verder.

Beheer op afstand

 • Werkt op dit moment iedereen op apparatuur van de zaak of op eigen systemen, hoe zijn deze systemen beveiligd op dit moment en hoe kan het IT-team hierop support leveren?
 • Kan iedereen op dit moment bij alle data, en hoe doen ze dit? Gebruikt men een vpn of zijn cloud applicaties waar men op inlogt?
 • Zijn alle gebruikers voorzien van een goed wachtwoord en beveiligd met een token om te voorkomen dat andere partijen hierbij kunnen komen?
 • Indien men via een VPN werkt, is de huidige verbinding en firewall nog wel toereikend genoeg of heeft men problemen met de verbinding/stabiliteit?
 • Hoe gaat de organisatie om met mensen die thuis werken en een niet toereikende verbinding hebben, kan men een hotspot van de zaak gebruiken of zijn er alternatieven beschikbaar gesteld?

Op dinsdag 30 juni organiseren we voor alle leden van onze community een webinar met een interessante spreker.

Nick Goossens, Workplace specialist verzorgt regelmatig trainingen en lezingen voor HP, Arvato, TechData, Hamilton Bright, Ingram Micro en Also. In deze sessie van ongeveer een uur zal hij uitleggen hoe je het best om kunt gaan met al deze uitdagingen.

Onze webinar “De Thuiswerk Migratie; Waar staan wij nu?” bijwonen?

30 juni webinar: Aanmelden