(function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:583638,hjsv:5}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.data-privacy-src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'//static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

Snel en efficiënt maar voorbereiding is alles!

Microsoft 365 Copilot – “Snel en efficiënt maar voorbereiding is alles!”

Bedrijven staan te popelen om Microsoft 365 Copilot te implementeren vanwege de belofte van verhoogde efficiëntie en verbeterde samenwerking door geavanceerde AI en krachtige data-integraties. De voordelen zijn duidelijk, maar de risico’s van ondoordachte of slechte voorbereiding worden vaak over het hoofd gezien. Hieronder alvast wat risico’s waar wij tegen aan zijn gelopen.

1. Privacy en Beveiliging

Copilot verwerkt enorme hoeveelheden gegevens, wat vragen oproept over privacy en beveiliging. Gevoelige informatie kan per ongeluk worden blootgesteld aan ongeautoriseerde toegang of verkeerd gebruikt worden, vooral bij vertrouwelijke bedrijfsgegevens of klantinformatie. Data labeling is dus cruciaal! Naast labelen gaat het ook om afschermen, zodat onbevoegde medewerkers geen toegang hebben tot bepaalde informatie, bijvoorbeeld op SharePoint.

2. Vertrouwen op AI

AI is krachtig, maar niet onfeilbaar. Machine learning-algoritmen kunnen vooroordelen en onnauwkeurigheden bevatten. Blindelings vertrouwen op Copilot kan leiden tot fouten in documenten, code of andere output, met schadelijke gevolgen voor projecten en reputatie. Vergeet niet jij blijft de piloot!

3. Overmatige afhankelijkheid

Te veel vertrouwen op Copilot kan leiden tot een afname van essentiële vaardigheden en kritisch denkvermogen bij werknemers, doordat zij zich meer op de AI-assistent leunen voor taken die ze normaal zelf zouden uitvoeren.

4. Compliance en Regelgeving

Het gebruik van AI-tools kan compliance-kwesties veroorzaken. Organisaties moeten ervoor zorgen dat hun gebruik van AI voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving, zoals GDPR in Europa. Het niet naleven hiervan kan resulteren in zware boetes en juridische complicaties.

Hoe je jezelf kunt beschermen?

Microsoft 365 Copilot stroomlijnt dagelijkse werkzaamheden door AI-ondersteuning bij het schrijven van documenten, beantwoorden van e-mails en analyseren van gegevens. Dankzij integratie met Microsoft Graph heeft Copilot toegang tot bedrijfsdata (zoals ERP/CRM), wat de samenwerking binnen afdelingen aanzienlijk verbetert. Leuk allemaal maar laten we eerst nadenken wat wij vooraf moeten regelen voordat we het gaan gebruiken!

1. Beveiligingsmaatregelen

Implementeer sterke beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, regelmatige software-updates en strikte toegangscontroles. Beperk de toegang tot gevoelige gegevens tot geautoriseerde personen. Gebruik hiervoor de Microsoft Purview-portal om toegangsrechten te beheren en gegevens te beschermen, zodat gebruikers alleen toegang hebben tot de data die noodzakelijk is voor hun werk. Dit helpt niet alleen bij het waarborgen van de veiligheid, maar ook bij het minimaliseren van afleiding door overbodige informatie. 

2. Compliance Monitoring

Houd regelgeving en compliance-vereisten in de gaten. Werk samen met je juridische afdeling om te zorgen dat het gebruik van Copilot voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving. Voer regelmatig audits uit en werk beleid bij om aan veranderende normen te voldoen.

3. Menselijke Controle & Training 

Zorg ervoor dat elke output van Copilot wordt gecontroleerd door een mens voordat deze wordt gebruikt of verspreid. Dit helpt fouten of vooroordelen te identificeren en te corrigeren. Misschien nog belangrijker is dat werknemers goed geïnformeerd zijn over de mogelijke risico’s van Copilot. Regelmatige trainingen kunnen hen helpen de gevaren te herkennen en leren hoe ze veilig en verantwoordelijk met de tool omgaan.

Kortom..

Microsoft Copilot kan een krachtige bondgenoot zijn in je dagelijkse werkzaamheden, maar zoals bij elke technologie brengt het ook risico’s met zich mee. Door bewust te zijn van deze gevaren en proactieve maatregelen te nemen, kun je optimaal profiteren van de voordelen terwijl je de mogelijke nadelen minimaliseert. Zorg voor een evenwichtige aanpak waarbij je technologie en menselijk inzicht combineert voor de beste resultaten.

Meer weten? Bel je accountmanager of neem contact op met 020-708 55 58.

P.s. Bedankt Copilot

19/06/2024|Wij zijn Socia|

Share op social media