(function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:583638,hjsv:5}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.data-privacy-src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'//static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

Back-up of game over? Dit is hoe een robuuste back-upstrategie je data redt

Je bent plotseling je data kwijt. Dat is het moment waarop je pas zeker weet of je back-up plan ook werkt. Te vaak wordt gedacht dat de back-up goed geregeld is, maar blijkt de realiteit helaas toch anders en kunnen de gevolgen groot zijn. Het hebben van een cloudoplossing betekent bijvoorbeeld niet dat de back-up automatisch goed geregeld is. Ook één kopie opslaan van jouw bestanden is onvoldoende.

Back-up in het kort

Back-up is het proces waarbij kopieën van gegevens, bestanden of systemen worden gemaakt en opgeslagen op een afzonderlijke locatie, zoals een externe harde schijf, een cloudservice of digitale bibliotheek. Back-uppen is noodzakelijk voor bedrijven van elke omvang en vorm, omdat het hen beschermt tegen gegevensverlies, corruptie of diefstal, wat ingrijpende gevolgen kan hebben voor hun activiteiten, reputatie en financiën.

Waarom het maken van een back-up nog meer belangrijk is

Vergeet ook niet dat een back-up een vereiste is om in aanmerking te komen voor een cyberverzekering, maar ook om te voldoen aan ISO27001 (het certificaat voor informatiebeveiliging) en de komende NIS2 wetgeving. De NIS2-richtlijn introduceert strengere beveiligings- en meldingsvereisten voor bedrijven en legt nadruk op de noodzaak van risicobeheerpraktijken, de melding van ernstige cyberincidenten en het delen van relevante cyberdreigingsinformatie. Het doel is om de algehele veerkracht en respons op cyberdreigingen binnen de EU te verbeteren.

Het gevaar van één back-up

Een veelvoorkomende fout is het doen van een back-up op fysiek dezelfde locatie. Bij brand of waterschade kunnen daardoor zowel het origineel als de back-up verdwenen zijn. Daarom adviseren we, zeker voor je kroonjuwelen, om de 3,2,1 back-up regel toe te passen. Het betekent drie kopieën van de data, op minimaal twee apparaten en minimaal één andere plek.

Microsoft 365 in de cloud is niet zaligmakend

Microsoft Outlook zelf biedt geen directe back-upservice. In plaats daarvan hangt de back-up en bewaartermijn van Outlook-gegevens af van de instellingen van de e-mailserver en de back-upprocedures die worden gebruikt door de organisatie of individu. Als onderdeel van Microsoft 365 biedt Microsoft Exchange Online standaard een bewaartermijn voor verwijderde items, meestal 14 dagen, die door beheerders kan worden verlengd tot maximaal 30 dagen. Om die reden bieden we Managed Back-Up voor Microsoft 365. Hiermee zorgen we, naast Outlook (e-mail) ook direct voor de back-up van OneDrive en SharePoint. Lees er alles over op onze pagina werkplekdiensten.

Traditionele back-up methoden kunnen ontoereikend zijn

Door het ontstaan van zeer grote hoeveelheden aan data, de diversiteit aan datatypes (niet alleen tekst- maar ook beeldformaten), snelle datawijzigingen, de toegenomen datawaarde en steeds strengere reguleringen kunnen bestaande back-up methoden plotseling verouderd zijn. Daarom is het belangrijk om back-uptesten regelmatig uit te voeren, om de kwaliteit, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de back-up te garanderen. Dit zorgt ervoor dat je back-ups niet alleen correct worden gemaakt, maar ook effectief kunnen worden hersteld in geval van nood. Het geeft je ook een realistisch idee van de tijd die nodig is om data te herstellen, wat nodig is voor het plannen van hersteltijden na een incident.

Tips voor een effectieve back-upstrategie

Tot slot nog drie tips die je kunt gebruiken bij het maken van een goed werkbare back-upstrategie:

  1. Doe regelmatig back-up tests Test regelmatig je back-upherstelprocedures om de effectiviteit en betrouwbaarheid van je back-up te garanderen
  2. Ruim tussentijds opWaarom zou je data bewaren die geen waarde meer heeft? Dit zorgt alleen maar voor onnodige kosten van opslag en mogelijke verwarring
  3. Classificeer je documenten/data naar relevantie Dit helpt je te bepalen welke data extra bescherming nodig heeft en optimaliseert je back-upstrategie door focus te leggen op essentiële gegevens. 

Meer weten?

Al onze Managed Back-up services vind je terug op deze pagina. Natuurlijk zijn we ook jouw (sociale) back-up als je extra advies nodig hebt.

11/03/2024|Wij zijn Socia|

Share op social media