(function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:583638,hjsv:5}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.data-privacy-src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'//static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

ICT-outsourcing: een compleet overzicht van voor- en nadelen

Het outsourcen van je ICT gaat verder dan je misschien denkt. Het is niet alleen het overdragen van ICT beheertaken, maar een strategie die jouw bedrijf op verschillende manieren ondersteunt. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen, maar ook verduidelijken welke aspecten van outsourcing te onderscheiden zijn.

Voordelen van ICT-outsourcing

We hebben vijf voordelen van ICT-outsourcing voor je opgeschreven, te weten:

 1. Efficiëntie in kosten: door het outsourcen van ICT kunnen bedrijven besparen op de kosten van werving, training en salarissen van een in-house ICT-team.
 2. Expertise en specialisatie: denk aan directe toegang tot topexperts in ICT. Outsourcing biedt een schat aan kennis en ervaring binnen handbereik. Bijvoorbeeld, het inschakelen van een cloud computing expert om je bedrijf te helpen migreren naar de cloud.
 3. Focus op kernactiviteiten: outsourcing laat bedrijven zich concentreren op hun primaire bedrijfsactiviteiten, terwijl de ICT-zaken worden overgelaten aan experts. Kortom, je doet vooral waar je zelf goed in bent en plezier uit haalt.
 4. Schaalbaarheid: outsourcing biedt flexibiliteit in ICT-diensten, aangepast aan de behoeften van je bedrijf, zoals het snel opschalen van netwerkcapaciteit tijdens piekperiodes.
 5. Risicobeheer: het risico van technologische veroudering en beveiligingsproblemen wordt overgedragen aan de dienstverlener.

Nadelen van ICT-outsourcing

Natuurlijk kunnen er ook nadelen ervaren worden, zoals:

 1. Controleverlies: er kan een gevoel van verlies van controle over bedrijfsprocessen zijn, omdat essentiële diensten worden uitbesteed. Belangrijk ik dus dat er op menselijk vlak onderling vertrouwen is als je overweegt om uit te besteden.
 2. Afhankelijkheid van leverancier: er ontstaat een afhankelijkheid van de externe leverancier voor kritische IT-diensten. Op zich hoeft dit niet erg te zijn, zolang deze ICT-leverancier in staat is om vragen snel te beantwoorden en problemen adequaat op te lossen. Kijk daarom ook naar de partnerships die je ICT-leveranciers heeft om je van de juiste informatie te voorzien.
 3. Beveiligingszorgen: de veiligheid en vertrouwelijkheid van bedrijfsgegevens kunnen risico’s lopen bij outsourcing. Het advies is daarom om het aantal outsourcingspartners te beperken.
 4. Kwaliteitsissues: er kunnen verschillen in de verwachte en geleverde kwaliteit van diensten zijn. Leg het daarom vooraf goed vast.
 5. Culturele en communicatieverschillen: bij outsourcing naar het buitenland kunnen er culturele en taalbarrières zijn die de communicatie en samenwerking bemoeilijken.

Welke specifieke aspecten van ICT-outsourcing zijn te onderscheiden?

Om te verduidelijken wat ICT-outsourcing bij Socia inhoudt hebben we enkele specifieke aspecten ervan benoemd. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • Managed Services: daarbij kan het gaan om het uitbesteden van dagelijkse ICT-beheertaken. Een voorbeeld is een bedrijf dat zijn gehele netwerkbeheer uitbesteedt, waardoor het zich kan richten op andere bedrijfsactiviteiten.
 • Softwareontwikkeling: softwareprojecten uitbesteden kan toegang bieden tot gespecialiseerde vaardigheden. Bijvoorbeeld, een start-up die de ontwikkeling van hun mobiele app uitbesteedt aan ons.
 • Cybersecurity: samenwerken met een cybersecuritybedrijf kan je bedrijf beschermen tegen digitale dreigingen. Ook daar kun je bij ons voor terecht bij dochterbedrijf Socured.
 • Consultancy en strategie: het inzetten van externe consultants voor IT-strategie kan leiden tot betere technologische beslissingen, zoals een productiebedrijf dat een digitale transformatiestrategie ontwikkelt met hulp van buitenaf. Daarom is Sodeta ook onderdeel van Socia.

Samengevat

Of je nu op zoek bent naar ondersteuning in netwerkbeheer, cloud diensten, WiFI-beheer, softwareontwikkeling, cybersecurity of strategische planning, wij staan altijd klaar met onze expertise en een persoonlijke benadering.

24/01/2024|Wij zijn Socia|

Share op social media