(function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:583638,hjsv:5}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.data-privacy-src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'//static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

Volledige focus op fysieke- en cybersecurity? Daarvoor is Socured!

Veel betekenen voor klanten, met een groot aanbod van producten en diensten, biedt mogelijkheden. Elke ondernemer zal dat herkennen. Maar ‘veelzijdigheid’ kan ook valkuilen opleveren, zoals onvoldoende focus. Dat mag echter nooit gebeuren als het om veiligheid gaat: je bedrijf verdedigen vereist dat je continu scherp en waakzaam blijft. Daarom kondigen we met trots Socured aan, de nieuw opgerichte beveiligingstak van Socia.

Focus op veiligheid, duidelijkheid en overzicht

Wat kunnen Socia klanten van Socured verwachten? Belangrijk is dat het een aparte tak is met volledige focus op fysieke- en cybersecurity. Beveiliging is daarmee de enige kernactiviteit van Socured. Nick van der Heul, eindverantwoordelijke voor Socured, zegt er het volgende over:

“Cybersecurity is voor veel van onze klanten een complexe aangelegenheid geworden en levert steeds meer vragen op. Ook in de media ontstaat er steeds meer aandacht voor het onderwerp en dat kan voor de nodige paniek zorgen bij betrokkenen. Want hoeveel risico loop jij eigenlijk? En waar moet je beginnen? In plaats van alleen over technologie te praten kiezen we ervoor om ‘wollige, technische taal’ en complexiteiten te vermijden. We kiezen bewust voor een duidelijke basis en maken daarmee het onderwerp veiligheid bespreekbaar. Cybersecurity tegengaan start namelijk altijd bij het verhogen van het bewustzijn bij medewerkers. Preventief sluit dit al veel risico’s uit. Daarom zullen we erover blijven communiceren en is bruikbaar ‘leesvoer’ terug te vinden op de Socured website.

Iedereen verdient een veilige (werk)omgeving

Socured richt bij klanten het fundament in voor cybersecurity. Cyberscans helpen daarbij, er wordt onderzocht of bestaande processen veilig zijn ingericht, maar ook of contracten met andere leveranciers, op het gebied van veiligheid, juist zijn opgesteld. Kleine- en middelgrote organisaties hebben immers meestal geen eigen CISO (Chief Information Security Officer) in dienst, terwijl ze net zo goed doelwit zijn als grote organisaties. Want met het aantal actieve IT-gebruikers is een hacker in eerste instantie echt niet bezig.

“Door goed te luisteren naar klanten, te leren vanuit de praktijk en nauw samen te werken met fabrikanten en instanties als het Nationaal Cyber Security Centrum en Cyberveilig Nederland benaderen wij cybersecurity als geheel in de volgende disciplines: Medewerkers, Techniek, AVG-wetgeving, Noodprocessen en Ketenveiligheid” – Nick van der Heul

De urgentie van focus op beveiliging

Waarom juist nu de keuze van een aparte cybersecurity tak? Daar gaf Nick het volgende antwoord op: “De veel gehoorde opmerking ‘we hebben het altijd zo gedaan’ werkt niet meer als het om veiligheid gaat. Inmiddels verbaas ik me over het feit dat bedrijven, met een schat aan waardevolle assets, wel sloten op hun voordeur hebben en een brandverzekering afsluiten, maar de basis van cybersecurity echter volledig in gebreke blijft. En dat in 2023, waar je als hacker echt veel makkelijker, sneller en meer geld kan verdienen dan een inbreker met een koevoet en bivakmuts. Mijn conclusie is dat veel mkb- en andere bedrijven hier niet goed op voorbereid zijn. Dat komt ongetwijfeld omdat veel cyberaanvallen onzichtbaar zijn: je hebt niet door dat cybercriminelen al maanden in je netwerk actief zijn terwijl je dat bij een fysieke inbraak, bijvoorbeeld in je kantoor, direct zou opmerken. Ook voor het verbeteren van de fysieke beveiliging kun je overigens bij ons terecht, want veiligheid van objecten en medewerkers gaat verder dan het leveren van een alarminstallatie.”

Maak budget vrij voor beveiliging

Niet investeren in beveiliging is geen optie. Je mag als bedrijf immers nooit onder een bepaalde grens van cybersecurity komen. Nick is daar duidelijk over: “Zelf als er onvoldoende budget is adviseer ik om te onderzoeken of er op andere IT investeringen bespaard kan worden. Gokken met de kwaliteit van beveiliging kan betekenen dat je bedrijf tijdelijk of langdurig stilvalt. Ga daarom altijd in gesprek, voor zover dat nog niet gedaan is.”

En wat als er toch onverhoopt iets mocht gebeuren?

De volledige focus op beveiliging betekent dat Socured er alles aan doet om de digitale en fysieke beveiliging op basisniveau te houden. “Als je toch met cybercriminaliteit te maken krijgt dan is het tegenwoordig mogelijk om je daar goed tegen te verzekeren. Alleen kan het voor klanten complex zijn om daarvoor in aanmerking te komen: er moet veel voor worden ingevuld en je moet je aan veel eisen voldoen. Ook met dit voorbereidingstraject helpen we onze klanten. Want lagere premies zijn mogelijk als je van tevoren de mogelijke risico’s goed kent, weet wat je moet verzekeren, maar eerst zoveel als mogelijk probeert uit te sluiten”, sluit Nick af.

Wil je ook eens praten over de veilige inrichting van jouw bedrijf?

Neem dan persoonlijk contact op met Nick van der Heul. Veiligheid is immers een vertrouwenskwestie wat je onder vier ogen bespreekt. Een connectie maken via LinkedIn kan natuurlijk ook.