(function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:583638,hjsv:5}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.data-privacy-src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'//static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

Een veilige ICT-omgeving? Checklist en eerste hulp

Wil je een veilige ICT-omgeving realiseren? Dan zijn er een aantal essentiële zaken die je niet over het hoofd mag zien. Daarom hebben we een handige checklist met 7 punten opgesteld, die belangrijke technische aspecten behandelt. Daarnaast vertellen we graag hoe we je hierbij kunnen helpen. Check en ontdek hoe het ervoor staat met jouw bedrijfsnetwerk.

1: Algehele beveiliging

Om te beginnen heb je sterke firewalls en up-to-date antivirussoftware nodig. Het is ook belangrijk om regelmatig beveiligingsaudits en penetratietesten uit te voeren om ervoor te zorgen dat er geen zwakke plekken in je bedrijfsnetwerk zijn. Maar er is nog veel meer nodig voor een veilig bedrijfsnetwerk.

2: Netwerksegmentatie

Door netwerksegmentatie toe te passen, isoleer je gevoelige gegevens en systemen van het algemene netwerkverkeer. Op die manier wordt voorkomen dat bij een mogelijke cyberaanval alles in één keer getroffen wordt of volledig stil komt te liggen.

3: Up-to-date hardware en software

Het is essentieel om alle apparatuur en software die aan je netwerk is gekoppeld te voorzien van de juiste firmware en patches. Dit kan echter veel werk opleveren voor IT-beheerders, omdat er steeds meer endpoints zijn bijgekomen, zoals computers, laptops, servers, smartphones, tablets, printers en andere randapparatuur. Maak je geen zorgen, we bieden graag ondersteuning bij dit proces.

4: Sterke wachtwoorden en toegangsbeheer

Dit is waarschijnlijk iets wat je al weet, maar het is altijd goed om te controleren of iedereen sterke en unieke wachtwoorden gebruikt en of er minimaal tweefactorauthenticatie (2FA) wordt toegepast op alle applicaties. Het is zelfs raadzaam om dit ook voor social media-applicaties te doen.

5: Een sterk back-upbeleid

Stel je voor dat je bedrijfsnetwerk wordt aangevallen. Heb je dan nog toegang tot alle belangrijke informatie? Met regelmatige back-ups is dit mogelijk. Voor bedrijfskritische gegevens raden we aan om een extra back-up op een andere locatie dan je bedrijfsnetwerk te bewaren. 

6: Preventieve maatregelen

Implementeer netwerkmonitoringtools en als je hier zelf niet voldoende expertise voor hebt, besteed het dan uit. Met behulp van deze tools worden verdachte activiteiten snel herkend en tijdelijk gestopt totdat er zekerheid is dat er geen schade kan ontstaan.

7: Vergeet de externe en mobiele toegang niet

Zorg ervoor dat externe toegang via een VPN veilig is en dat alle mobiele apparaten voorzien zijn van sterke authenticatie en versleuteling. Als bijvoorbeeld een smartphone of laptop gestolen wordt, moet je deze direct op afstand kunnen blokkeren van het netwerk.

Natuurlijk speelt ook de factor mens een rol. Daarom is beleid, periodieke training en bewustwordingsprogramma’s onmisbaar.

Wil je samen werken aan een nog veiliger bedrijfsnetwerk?

Pentests, netwerkkennis, veilige hardware- en softwareoplossingen, en deskundig advies op het gebied van digitale veiligheid behoren tot onze dagelijkse werkzaamheden. Als je inzicht wilt hebben in de beschikbaarheid van alles wat aan je bedrijfsnetwerk is gekoppeld, kun je gebruikmaken van onze dienst ‘Monitoring en Rapportage’. Daarnaast kunnen we het dagelijkse beheer van je back-ups voor onze rekening nemen.

Klik hier voor onze Netwerkbeheer modules of lees aanvullend de 10 redenen om contact op te nemen met Socured, onderdeel van Socia. Een veilige ICT-omgeving realiseren doe je vooral samen.